2015 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

„Baimės laboratorija“ – galimybė padėti sau įveikti baimę

Asta Bieliauskaitė


Baimės laboratorijos archyvo nuotr.
Vilniaus atviro jaunimo centro „Mes“ komanda pristato naują projektą „Baimės laboratorija“. Šiuo metu Lietuvoje plačiai kalbama apie jaunimo patyčias, savižudybes, ieškoma būdų, kaip sumažinti kylančias socialines problemas. Baimė kalbėti apie save, išsakyti, kas slegia, tampa vis didesne problema. „Baimės laboratorijos“ tikslas – padėti jauniems žmonėms suprasti ir nugalėti savo baimes. „Nesiekiame išgydyti dalyvių t.y. nežadame, kad atėję į užsiėmimą gaus atsakymus į visus savo klausimus ir po vieno renginio nieko daugiau nebijos. Tai būtų apgaulė. Tačiau „Baimės laboratorija“ prajudina kažką, ką bandome slėpti ir dėl ko dažnai patys jaučiames nelaimingi.“– teigia viena iš „Baimės laboratorijos“ šeimininkių psicholgė Wirginia Mikėnienė.

Kas gi vyksta per laboratoriją ir kuo ji ypatinga? Paprastai laboratorijoje dalyvauja nuo 8 iki 12 jaunų žmonių grupė, kuri iš pradžių apie savo baimes, jų priežastis ir galimus įveikimo būdus pasikalba su psichologe Wirginia ir į svečius atėjusiu žymiu žmogumi. Vėliau laboratorijos dalyviai savo baimes išvaidina kartu su teatro mokytoja Audrone Masiukiene, išpiešia kartu su dailininke Skaidre Butnoriute ir pabaigoje visi kartu aptaria, ką išgyveno. „Baimės laboratorija“ unikali tuo, kad ji jungia skirtingas darbo su savim technikas, turi savyje ir grupinio konsultavimo elementų ir dailės terapijos bei teatro užsiėmimus“ – mano Wirginia.

Kaip kilo „Baimės laboratorijos“ idėja? Audronė, „Baimės laboratorijos“ sumanytoja pasakoja: „Dažnai manęs klausia, kaip gimė projektas „Baimės laboratorija“? Visi tikisi nepaprastos istorijos. Nuliūdinsiu, jos nėra. Mintis, idėja, kaip ir eilėraštis, ateina, ją suvoki, užrašai, o tada ji ima realizuotis. Matyt, baimė ilgai gyveno manyje, mainėsi, transformavosi įvairiomis savo formomis, kol supratau, kad ji trukdo žengti savo tikslo link, svajoti, pažinti žmones, būti savimi. Ji sukausto emocijas, jausmus ir tada vaikštai, kalbi, juokiesi, dirbi darbus, augini vaikus, o tave nuolat lydi jausmas, kad gyveni baimių kalėjime. Ir vieną dieną atėjo laikas padėti sau. O tai padaryti gali tik padėdamas kitiems. Prieš pusantrų metų darbe buvo laikotarpis, kai sunkiai „galą su galu“ sudurdavome, tuomet kaip pašėlę kūrėme visokius planus, projektus. Pirminis projekto „Baimės laboratorija“ variantas buvo 10 sakinių. Tie 10 sakinių atvėrė vartus į aukok.lt portalą.“



Baimės laboratorijos archyvo nuotr.
Pabaigai šiek tiek statistikos. Nuo 2015 metų pradžios įvyko jau 7 „Baimės laboratorijos“, jose dalyvavo 99 dalyviai. Renginiuose svečiavosi aktorius Mindaugas Papinigis, teatro aktorius doc. Vytautas Kontrimas, menininkų asociacijos „Tiltas“ vadovas, dailininkas Saulius Kruopis, Lietuvos teatro ir kino aktorius, teatro pedagogas, dainuojamosios poezijos festivalių meno vadovas Gediminas Storpirštis, kompozitorius ir dainų atlikėjas Jurgis Didžiulis, aktorė, šokėja, Raudonų nosių gydytoja-klounė Marija Baranauskaitė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą